Quo vadis české a
moravské vinařství
Důvody vzniku tohoto textu:
1.
Naše vinařství se aktuálně nachází na rozcestí. Organický
růst se zastavil a teď začínáme sklízet to, co jsme zákazníka naučili a jak
jsme se k němu chovali v předchozích desetiletích
2.
V současném stavu oficiálních orgánů, Svaz
vinařů ČR (dále jako SVČR), Vinařský fond (VF) a Ministerstvo zemědělství (MZ) vnímám
jako výrazně lepší nápad veřejnou diskuzi než nechat to, tradičně, „na nich“.
Zároveň předesílám, že se tento text věnuje hlavně marketingu a obchodu, ale pro otočení kormidlem je potřeba do problematiky a řešení zapojit i obecně vinařskou legislativu a konkrétně orgány, které toto vše řeší v praxi (SZPI, Celní úřad, SZIF, ÚKZUZ).
Jak vypadá současná situace u nás?
Dlouhodobě byla v oficiální marketingové strategii
jasná podpora jen a pouze velkých firem, Top 5 největších a pak sekundární
vrstva těch, kteří si na tomtéž hřišti našli svoje místo.
Veškerý marketing se soustředil pouze na nejlevnější segment
vín:
- svatomartinské
- mladá růžová vína
Neoficiální (individuální) marketingová strategie pak byla většinou
kombinace:
- samolepka na láhev ze soutěže a/nebo místního VOC
- jednoduchá, prázdná hesla, kde je skoro každé vinařství „v souladu s přírodou“, „rodinné vinařství“ nebo s „pokorou k vínu / vinicím“
- sleva
Výsledkem tohoto marketingu pak je typický zákazník který:
- u vína řeší primárně jeho cenu
- ignoruje marketing (informace pro něj nejsou důležité) a je fixovaný buď na odrůdu a/nebo první vinařství, které navštívil a kde se mu líbilo
- čeká, že veškeré doprovodné akce k vínu a servis budou nejlépe zdarma
A musím říct, že pro víno obecně dělají mnohem lepší službu
dovozci zahraničních vín, kde je práce se zákazníkem (koncovým nebo třeba i informovanost
gastra) na výrazně vyšší úrovni.
Tohle vše dosud nebyl problém, organicky se zvyšovala průměrná
cena levného vína, zákazník si celkem často i začal připlácet za pocit vyšší
kvality a nebylo tudíž potřeba na marketingu (oficiálním i individuálním) nic
měnit. Proto zůstal někde na úrovni 90. let.
Dnešní zákazník je ale jiný, rozdělil se na 2 typy.
Ten typický zákazník zůstal, stále je fixovaný na cenu.
Nicméně, vzhledem k aktuální ekonomické situaci, klesla jeho průměrná útrata
za víno (někam na úroveň před 15 lety) a hlavně, je mu jedno zda kupuje moravské
nebo dovozové víno, jde mu primárně o cenu.
Současné rozcestí je pak jen důsledkem výše zmíněného, „starý
typ zákazníka“ nepotřebuje moravské víno a konkurenceschopné (cenou) může být jen
víno z „šedé ekonomiky“. A „nový typ
zákazníka“ nevnímá moravská vína jako konkurenceschopná (kvalitou) vínům
dováženým z Francie, Itálie, Španělska, Rakouska či Německa.
Malá vsuvka o konkurenceschopnosti moravských vín v segmentu
levných vín a obecně levných vín na EU trhu
Levná vína mají před sebou velmi těžkou budoucnost (a v delším
časovém horizontu pak přesně nulovou budoucnost)
1.
Víno je alkohol a konzumace alkoholu v EU
dlouhodobě klesá a blíží se doba, kdy proti němu zahájí masivnější kampaň EU i
jednotlivé státy. Podobné, jako to dnes známe u tabáku. Pozvolný nástup tohoto
je jen důsledkem toho, že ekonomika Španělska, Francie a Itálie je na zemědělství
silně závislá. Tzn. „starý typ zákazníka“ zmizí úplně a zůstane jen ten „nový
zákazník“, který bude konzumovat víno méně často, ale ve vyšší kvalitě/vyšší
cenové úrovni
2.
Je naprosto naivní si myslet, že moravský
vinař může cenově konkurovat producentům z jižní Afriky, jižní Ameriky, Austrálie
nebo těm ze Španělska, Francie či Itálie. U první skupiny jsou důvodem výrobní náklady,
největší moravské vinařství má produkci 5 milionů lahví, střední vinařství ve
zmíněných zemích pak 50 milionů lahví a velké vinařství 100 milionů litrů. Berry
estate v Austrálii produkuje 100M litrů a má 265 zaměstnanců, pokud by největší
moravské vinařství mělo být konkurenceschopné, pak musí nakupovat veškerý
materiál a energie za stejné peníze (nemožné) a musí se dostat na celkových 9
zaměstnanců. U vinařství ze starého světa není konkurenceschopnost daná tolik
velikostí, ale hlavně dotační politikou těchto zemí a ta bude vždy výrazně
vyšší než u nás (vinařství, i přes všechny studie SVČR, není u nás důležitou součástí
ekonomiky).
Kde je svět?
Ve světě (EU) začal proces transformace zákazníka o nějakých
15 let dříve. Resp. s výjimkou Slovenska asi není v EU země, která by
ve víně cíleně budovala a vybudovala jen zákaznický segment, pro který je důležitá
pouze cena.
Témata marketingu i zákazníků jsou:
- Sustainability (což neznamená solární panel na střeše vinařství)
- Rozmanitost
- Lokálnost
- Informace a informovanost
- Cestování za vínem a k tomu vázaná nabídka služeb
A jaké jsou možné scénáře pro české a moravské vinařství do budoucna?
Možné scénáře:
- Zachovat současný stav, podporovat velké producenty a jejich produkt
- Začít pracovat s výše zmíněnými tématy (sustainability, rozmanitost, lokálnost, informace i cestováni a služby)
- Najít jiné cíle / témata ... ale jaká?
Z mého pohledu vidím velký problém ve scénáři 1 a jinou
možnost, než scénář 3, vlastně nevidím, proto rozvedu scénář 3 detailněji.
V obecné rovině si myslím, že je aktuálně potřeba zaměřit
se na lokální trh (a ignorovat jakékoliv snahy o podporu exportu) a postupně pracovat
na všech výše zmíněných tématech, začít rozmanitosti, lokálností (to jsou věci,
které máme), pak informace/informovanost a velká témata jako cestování za vínem/služby
a sustainability nechat na později. Je potřeba systematická práce s gastro,
kde zaostáváme a to tak, že velmi.
Pozitivně hodnotím pozici i práci národního sommeliera,
která může rozvinout většinu těchto témat.
Konkrétní myšlenky
Rozmanitost a lokálnost
Změnit obecné reklamní kampaně (současné Vína
z Moravy, Vína z Čech, Svatomartinské atd) na kampaně, kterou budou
propagovat různé vinařské kraje nebo obce a různé typy vín a jejich producentů.
Posun vnímání vína zákazníkem od unifikovaného nápoje směrem k produktu, který
je lokální a za kterým stojí lidé.
Pokračovat s touto myšlenkou do gastra
a retailu, kde v běžné lepší restauraci musí zmizet vinný lístek, kde u
vína není kolikrát uvedený ani vinař, natož pak vinařská obec nebo trať. A
stejně tak i v retailu kde v Rakousku má každý venkovský market typu
Spar, Billa odděleně prezentovaná vína z různých rakouských regionů a v celkem
široké nabídce různých stylů. Pokud se někdo pokusí argumentovat tím, že některé
české supermarkety mají lokální nabídku vín, tak tím jen říká, že si to v Rakousku
(nebo třeba ve Francii a Italii) pořádně neprohlédl.
Salón vín ve Valticích, původně dobrá myšlenka, kde bohužel silně kulhá její provedení. Rozhodně je potřeba změnit koncepci tak, aby byl zajímavý pro širší spektrum vinařů. Následně by se měl rozšířit do více míst. Minimálně by to měla být Praha. Lépe pak Praha, Ostrava, Hradec Králové/Pardubice a České Budějovice. Součástí všech Salonů pak musí být práce s odbornou i laickou veřejností (degustace, vzdělávání atd).
Moravské a české víno musí vyrazit blíž za lidmi (a nečekat, že
všichni dorazí za vínem) a lidé naopak musí pochopit lokálnost a rozdíly/detaily
(protože to pak bude důvodem, proč nesáhnou po zahraničním víně ale dají si
třeba to naše).
A pro jistotu pár poznámek:
·
myšlenku „víno musí vyrazit za lidmi“ rozhodně nesplňují
různá současná vinobraní a podobné akce
·
vůbec se teď nemá smysl pouštět do kategorizace
viničních tratí, to nejdříve za 10 let
·
neříkám, že svatomartinské je špatně, jen že hlavním
cílem by mělo být zvyšování průměrné ceny prodané lahve a budování pozice
našich vín na českém trhu
·
trochu výbušnější téma, ale (hlavní) Salon bych
přesunul z Valtic do Brna
Informace a informovanost
Částečně jsem toto popsal v předchozím
odstavci, ta druhá část k tématu je vázána na legislativu a instituce, kde se
aktuálně nechci pouštět do detailu. Jako dobrý začátek bych viděl konečně ochranu
trhu před nelegálním dovozem a s tím spojené omezení šedého trhu s vínem.
Nejblíže k tématu (informace
a informovanost) má SVČR, kde vidím nějaká drobná zlepšení (národní sommelier),
ale bohužel cíle zůstávají stejné. Krásně bylo vše vidět při veřejné diskuzi o
nenulové spotřební dani na tichá vína.
Cestování za vínem a k tomu vázaná nabídka služeb
Dlouhé a dlouhodobé téma, nicméně
vlastně jednoduché téma. Ta současná nabídka jen reflektuje současného
typického zákazníka. A postupně a rychle se změní se změnou zákazníka (a změnou
jeho potřeb). Tady u českých a moravských vinařů nemám žádné pochybnosti, že by
to nezvládli.
Malou legislativní podporou by
mohla být obdoba rakouského „heurige“, tedy prodej vlastního vína s nabídkou
jídla sice se spoustou omezení, ale zároveň velmi jednoduše a bez nutnosti velkých
investic.
Sustainability
Beru to aktuálně jako nejméně
důležité (v lokálním kontextu) a zároveň velmi obsáhlé téma. Proto ho aktuálně nechci
otevírat.
A na závěr bych chtěl zdůraznit, že smyslem tohoto textu není
veřejná přestřelka o tom, kdo má nebo nemá pravdu. Smyslem je veřejná diskuze a
z ní plynoucí názorový posun, protože fakt, že naše vinařství má aktuálně
problém není třeba diskutovat a pouze změna současného stavu může tento problém
vyřešit nebo alespoň minimalizovat.
Zároveň bych chtěl takovou veřejnou diskuzi, která nebude jen
destruktivně hledat chyby a problémy různých nápadů, ale bude spíše konstruktivní
a myšlenkám buď pomáhat nebo přinášet další možnosti řešení.
Jiří Šebela
Vinařství Dva duby, Dolní Kounice
Komentáře
Okomentovat