Horní nová města a frankovka



V roce 2012 jsme se chlubili novým vinohradem s frankovkou na Šibeničné. A na konci textu byla i anketa jak to máme s frankovkou dělat do budoucna. A po 3 letech je konečně jasno :)






Od roku 2008, kdy vzniklo první Vox in excelso, se snažíme koupit vinohrad s frankovkou na Nových městech. Ta jediná správná cesta je totiž výroba vín z vlastních hroznů. Velkou výjimkou bylo právě Vox in excelso. To vznikalo z koupených hroznů a hlavně proto, že starý vinohrad s užším sponem (šířka řádku je tady 2m) byl lákadlem, kterému nešlo odolat.

Nicméně toto dilema má nakonec, po 7 letech snažení, to nejlepší možné řešení. V 1 týdnu se totiž povedlo koupit hned 2 velké kusy vinohradu a rázem tímto máme nově přes hektar frankovky na Nových městech.




Počínaje ročníkem 2015 bude tedy Vox in excelso konečně ukazovat potenciál místa i starého vinohradu naplno. Z vinohradu zmizely herbicidy, měď a systémové postřiky a nastoupila biodynamika, čistá síra, výluhy a čaje, prášek do pečiva, fenyklový olej a v neposlední řadě i kvalitní technika.

Foto z vavřince, nikoliv zmíněné frankovky.  A náš vinohrad je samozřejmě vlevo.

Pásák Niko (šířka stroje 80 cm) má na obdělávání, po pár pokusných řádcích sauvignonu, další úzký vinohrad.
A budou přibývat další...a to až dokud nebudou v úzkém sponu (1,5m až 2m) všechny naše vinohrady.

Takže ano, máme z tohoto nákupu radost .... VELKOU!

P.S. Pro upřesnění jak je to s vínem z našich a koupených hroznů.
Počínaje ročníkem 2013 je růžové Rose & Cross jen a pouze z našich hroznů. 
Počínaje ročníkem 2015 bude i Vox in excelso jen a pouze z našich hroznů.
Takže jediným vínem se stávající etiketou, které bude z koupených hroznů, bude Ex insula hortensi. Vavřinec z Ivančic. Ten je sice z koupených hroznů, ale z našeho vinohradu. A navíc ho vždy vzniká pouze nostalgický 1 sud.
Gastro dvojice Divide a Impera dostane novou etiketu.
A stejně tak novou etiketu dostanou vína z koupených hroznů z mimokounických špičkových tratí, což je aktuálně Červenošpičák a Veltlínské zelené 2013 z Weinperků (Miroslav), které jdou právě do prodeje. Tato vína budou navíc vždy pojmenována přímo názvem odrůdy.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu