Výstava vín Vince 2010 Budapešť

Pro začátek par suchých čísel a faktů.

VinCE 2010 I. ročník

20. a 21. 3. 2010 v Corinthia Grand Hotel Budapest

Pořadatelem byla maďarská verze časopisu Decanter a Institut Masters of Wine

74 vinařství
Maďarsko 64 (Tokaj 16)
Rumunsko 3
Slovensko 2
Slovinsko 1
Srbsko 1
Rakousko 1
ostatní 2



Organizace, zázemí a celkové hodnocení akce

Akce byla rozdělena na degustační zónu (2 větší sály) a přednáškovou zónu (3 sály). Přednášek jsem se neúčastnil (István Szepsy mohl být zajímavý ... a možná i Jancis Robinson), nicméně vše vypadalo na první pohled dobře.
Degustace byla velmi pěkně připravena, sklo (obyčejné) Schott Zwiesel (sklenice na bílé a sklenice na červené), každé vinařství mělo k prezentaci svůj prostor (stůl, nádoba na odlévání, karafy s vodou). Podstatnou a nutno říct, že velmi chvályhodnou podmínkou účasti pro vystavovatele bylo, že u stolku bude osobně přítomen (nejlépe) vinař. Servis sklenic fungoval dobře, servis pro vystavující vinařství (karafy s vodou, led pro chlazení vín) taktéž (hodnotím pouze sobotní dopoledne). Postrádal jsem jen možnost opláchnutí celé sklenice (pár nerezových oplachovačů tam mohlo být, když už v množství menším než malém dorazily i do Valtic ;)) Vinařství vybavená lednící pak byla ve výhodě, přece jen ledem se víno chladí hůř a teplota v místnosti postupně rostla.
Resumé, organizace a zázemí na 1- ... pro srovnání, již zmíněné VVT hodnotím za 4.
Lidé (v sobotu dopoledne) kulturní, žádné "nalej plnou" (a s tím spojené další projevy) jsem nikde nezaregistroval.


A nakonec to hlavní ... VÍNA

Výsledné hodnocení poznamenávají 2 fakty:
1. mam rád bílá z Badacsony
2. nemusím Tokaj

Sál 1

V sále 1 byl velmni silný sektor vín z Badacsony a okolí. Až mám pocit, že alespoň dobrý, když ne vynikající, Olaszrizling musí v Badacsony udělat úplně každý.

Endre Szászi přírodnější a plnější bílá vína lehce nad průměrem.

Szeremley větší výrobce (dle zástupce vinařství 300t lahví), tohle vinařství znám delší dobu a vždy když nad ním přemýšlím, tak mně ze všeho nejvíc připomínají Michlovského, tzn. "když chceme, tak umíme udělat špičková vína", ale věřím, že i ta "Michlovského spotřebka" bude též přítomna. Velmi pěkná bílá vína, červená nestojí za zmínku. Výřečný zástupce vinařství, pěkně sme nad vlašáky a šedým mnichem (szurkebarat) pokecali :), vyjasnili jsme si názvy odrůd v češtině a v druhém, červeném, kole jsem si pak mohl nechat nalít Frankovku a Modrý burgund místo Kekfrankos a Pinot Noir :D

Spíše průměrná bílá vína u Kreinbacher, Bujdoso a vinařství Tornai.

O třídu výš pak bílá u vinařství Borbély, Jásdi a vinařství Tűzkő.

Příjemně plná Malvazia 2008 u slovinského Santomas

Poměrně pěkná vína u akademie vína.

Propadáky sálu 1, jednoznačně oba slovenští (spíše slovensko-maďarští) účastníci, Mátyás a Bott Frigyes, chemická nerezová škola v té nejhorší možné podobě. O třídu lepší, nicméně pořád hodně slabé pak rumunští zástupci Recas a Wine princess. O bobuli před nimi pak byla trojice rakousko-maďarský Fischer, Maurus a Borpalota

Vyhnul sem se chilským vínům a měl sem se vyhnout i nejhoršímu vínu výstavy, Domaine Laroche Chablis Grand Cru Les Blanchots 2003, to víno buď dělal naprostý diletant nebo tato láhev měla vadu, kterou jsem zatím v žádném jiném víně nikdy neviděl, zájemci můžou přechutnat sortiment Laroche v Praze v restauraci Kogo ve Slovanském domě ;), já to tedy podruhé rozhodně zkoušet nemíním.


Sál 2

Druhý sál byl věnovaný tokajským a červeným vínům

Tokajské, dvakrát volba vinařství "od pasu", čistě pro splnění zpravodajské povinnosti ;) Slabší kousky u Tokaj kereskedoház a velmi pěkných 6 kyblíků v Aszú 1999 u Disznókő.

Lajos Gál, pro mě suveréně nejlepší vína celé výstavy. Ve společnosti Pétera Gála (hádam že syn) jsme přechutnali vše, co tohle menší vinařství (30 000 lahví ročně) vystavovalo. Velmi elegantní vína plná života, všechny vzorky (bílé i červené) v nejlepší kvalitě. Probrali jsme technologii, v jakých sudech víno zrálo i vinohrady. Klobouk dolů!
Asi po třetím víně hlásím, ze je zajímavé, že vína mají severnější charakter i přes to, ze je Eger na jihu. Bod za to, že jsem to ve vině poznal, 50 bodů pro Pétera Gála, za to, že mě neposlal do *** a -1000 bodů pro mě za zakladni zeměpisně-vinařské okno, kdy jsem si spletl Eger a Pécs ... ještě teď se stydím :D

"Maďarský" Weninger byl pro mě dvojkou výstavy. Bez debaty krásná vína.

Ve všem horší kopie Weningera je pro mě vinařství Pfneiszlů. Lehce nadprůměrné.

Maďarské Bordeaux, to je vinařství pana Bocka z Villany (z jihu Maďarska ... doopravdy je to na jihu ;)). Nejsem fanouškem těchto vín, mám raději vína, která musí člověk zkoumat a objevovat dříve, než je začne obdivovat ... vína která to vše nevysypou z rukávu hned při prvním kontaktu. Nicméně pan Bock a jeho cabernet sauvignon, cabernet franc a merlot kupáže s tajnou zbraní navíc, kterou je kapka Frankovky či Pinot Noir, by ve slepé degustaci s přehledem porazili minimálně 80% elitní francouzské produkce.

Atilla Gere, to stejné co jsem psal o Weninger - Pfneiszl si dovolím napsat i o dvojici Bock - Gere. Ten druhý by byl rád přesně tam je ten první ... ale není. Stále ale nadprůměrná červená vína.

Ex post lituju, že jsem neochutnal Demetera, vinařství Tamáse Gere nebo Sauska ... zkusím příště. Pokud se VinCE bude opakovat, tak bych se do Budapešti velmi rád znovu podíval, stálo to za to.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu