Pohled jinam - Toskánsko a Guido Gualandi

Dnes trošku netradiční příspěvek ... nicméně můžu již dopředu avizovat, že je to začátek rodící se tradice. A jsem hodně zvědav, jak bude toto zajímavé pro vás, kteří čtete blog našeho vinařství. Dejte prosím vědět v komentářích.

Stará pravda říká, že vinař, který pije jen a pouze svoje vína si časem na svoje víno tak zvykne, že v něm pak nepozná ani těžké vady. Proto, čistě z preventivních důvodů, piju hodně cizich vín na srovnání a kalibraci chutí. A samozřejmě nevyhledávám vína mainstreamově a prvoplánově nudná, ale vína, která jsou děláná citlivě, bez zbytečné vysoké chemie a z míst, kde réva dává krásná charakterní vína. A když narazím na vína, která mně obzvláště zaujmou, tak chci i vědět jak vznikají, poznat názory vinaře a probrat s ním to, jak hospodaří ve vinohradech, co děla ve sklepě ... co děláme stejně a co děláme každý jinak.

Výsledkem je pak menší či větší zásoba těchto vín v našem sklepě ... a odsud už byl jen malý krok k tomu, abych se s vámi o tuto zásobu podělil.

Prvním zastavením bude slunné Toskánsko. Žádní přebarikovaní supertoskánci pro USA, ale staré dobré a tradiční Toskánsko. Seznamte se s Guidem



(C) Vino NYC
Guido Gualandi (web) je renesanční člověk: archeolog, malíř, hudebník, ale hlavně vinař.

Vybavíte se nějakou kýčovitou pohlednici z Toskánského venkova?
Úzká silnička klikatící se do kopce lemována starými štíhlými cypřiši, za kterými občas vykoukne vinohrad nebo olivovníky. Na kopci staré městečko s ještě starším hradem a odtud, na všechny, strany výhled na stráně plné vinohradů a olivovníkových hájů.
(C) Luca Becheroni
Tak přesně to je Poppiano, městečko kdo Guido bydlí a kde má i svoje vinařství. Poppiano se nachází asi 30 km JZ od Florencie a je součásti obce Montespertoli. Ostatně, alespoň takto virtuálně, tam můžete nakouknout sami



View Larger Map

Guido má kolem 3 hektarů vinohradů, ve kterých najdeme samozřejmě sangiovese, trebbiano, colorino, ale také je tam malvasia, pugnitello a foglia tonda. Vinařství je od roku 2008 certifikováno jako bio.
Žádné systémové postřiky, herbicidy ani pesticidy. A i ve sklepě je vše jak má být :), dubové, kaštanové a akátové sudy a žádná aditiva (s výjimkou malé dávky síry před lahvováním). Sběr hroznů probíhá ručně, hrozny jsou většinou jen částečně odstopkovány, vinifikace probíhá delší dobu v kádích.


Kratké zastavení u jednotlivých odrůd

Sangiovese asi není třeba moc představovat, Toskánsko je Chianti a bez sangiovese neni Chianti ... minimální obsah sangiovese v Chianti je 80%. Název odrůdy vznikl z latinského sanguis Jovis (krev Jupiterova).

Coda di Cavallo (koňský ocas), je synonymem pro trebbiano. Jednu z nejvíce pěstovaných bílých odrůd na světě.

Colorino je stará autochtonní toskánská odrůda. Jak už napovídá sám název, jedná se o odrůdu, jejíž mošt má tmavou až černou barvu. Má tlustou slupku, díky které si umí poradit se silným sluncem i s méně příznivým počasím.

Pugnitello je ztracená a znovu nalezená odrůda. Je považována za autochtonní toskánskou odrůdu, ale z výsadeb postupně vymizela. Nalezena byla až v 80. letech a oficiálně uznána až v roce 2003. Hrozen je ve tvaru menši pěsti ... a přesně to je i význam slova pugnitello.

Foglia tonda má historii velmi podobnou odrůdě pugnitello. Stará toskánská odrůda, postupem času opuštěná. Jméno znamená v doslovném překladu kulatý list, zřejmě proto, že list je opravdu kulatý :)

A konečně to hlavní ... a to jsou vína, které můžete u nás koupit. Guido má na webu ke každému z vín detailní popis, doporučím se na něj podívat.

Montebetti 2010 (popis [EN])
Chianti (Chianti Colli Fiorentini DOCG) složené z 90% sangiovese, 5% foglia tonda a 5% colorino.
Fermentace probíhala 15 dnů, 30% stopek. Víno bylo školeno 10 měsíců v dubových sudech.

Cena: 150 Kč

Montebetti 2008 Riserva (popis [EN])
Chianti (Chianti Colli Fiorentini DOCG) složené z 90% sangiovese, 5% foglia tonda a 5% colorino.
Fermentace probíhala 15 dnů, 30% stopek. Víno bylo školeno 10 měsíců v dubových sudech.
Cena: 240 Kč

Vinum Bianco 2011 (popis [EN])
bílé víno z odrůd Malvasia Lunga a Coda di Cavallo.
Hrozny se nejdříve na slunci dosušily a pak byly ručně podrceny (bez odstopkování). Etiketa říká 14,8% alkoholu, Guido říkal tuším 15,3% :)
Cena: 210 Kč

Vinum Rosso 2011 (popis [IT])
červený bratr předchozího vína, tentokráte z odrůd merlot, pugnitello a Coda di Cavallo.

Cena: 210 Kč

Gualandus 2008 (popis [EN])
čisté sangiovese, fermentováno 2 měsíce, částečne se stopkami.

Cena: 390 Kč

Všechna vína jsou lahvována bez filtrace či s velmi lehkou (=velmi hrubou) filtrací.

Pokud máte o některé z vín zájem ... a zima je ideální čas na pití toskánských vín, tak se ozvěte (viz kontakty). Zkusíme vymyslet dopravu, u některých lahví to není snadné, mají tvar, který není vhodný pro naše krabice.
Ale nějak to vymyslíme :)

A nakonec ještě pár fotek od Guida.
pohled od vinařství/domu
olivovníky všude kolem

vinohrad Montebetti, olivovníky a hrad



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu