U Kočaříků v Čejkovicích

Včerejší návštěva u Kočaříků v Čejkovicích si jednoznačně zaslouží vice textu než jen 140 znaků na twitteru.

Pátek 14. 5. byl sice ke koštu přírodních vín vyloženě nevhodný, kořenový den (kalendář Marie Thun, více info na tohle téma někdy příště), ale co už, člověk není vždy dokonalým pánem svého času ... a koneckonců, vinaři degustace o tomto dni může i leccos napovědět a ukázat.



Velmi komorní a milá společnost, 12 vín z Dolních Kounic (sauvignony, růžová vína, frankovky, svatovavřinecké, zweigltrebe), nepočítaně vín z Vinařství Kočařík, tipnul bych si 7 vzorků přímo ze sudu ve sklepě (pinoty, cabernet sauvignony) a kolem 10ti v lahvích (rulandské šedé, sylván, neuburk, pinoty, frankovka), k tomu pak na srovnání František Mádl, Vinařství Springer (Skale 2005) a Vinařství Stapleton & Springer (Pinot Noir 2005 Rezerva). Větší část tvořila mladá vína, mnohdy ještě nevyčištěná, pak ročník 2008, něco 2007ček a pár staršich.

Mě osobně silně překvapil pinot noir z Čejkovic, živý, ovocitý pinot s tělem a velmi pěknou linií kyselinky opravdu můžu. A u Kočaříků pak pinot dostává i veškerou péči, kvalitní sudy a trpělivého vinaře, který na své víno nespěchá. Tím je dán i velmi zajímavý archivní potenciál pinotů z vinařství Kočařík. Jednoznačně doporučuju.

Vítězem večera pro mne byl ale nakonec Pinot Noir 2005 Rezerva z Vinařství Stapleton & Springer, miluju vína s kyselinkou pro tvrdé chlapy :-), řízná a mnohovrstevná kyselinka, která umí vyprávět příběhy, hladké tříslo a odrůdová kytka.

Dneska a v příštích dnech budu dopíjet vína, která jsem dostal na cestu ... "překvapivě" Kočaříkovic pinoty 2008 a 2007

 
a Pinot Noir 2005 Rezerva z Vinařství Stapleton & Springer

Jako vždy si během následujících dnů pohraju s vínem v různých skleničkách a těším se, protože už teď jasně vím, že je nač se těšit.

Aneb příběh jednoho povedeného pátečního večera.
 
Odkazy: 
Vinařství Kočařík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu