Rozbor Ex opere operato 2011

Vinnatur (www.vinnatur.org), Asociace naturálních vinařů a zároveň pořadatel výstavy vín Villa favorita dělá každoročně rozbor vín každého ze zúčastněných vinařů. Což je velmi záslužná činnost a byl bych rád, kdyby se tato myšlenka rozšířila i na další výstavy, u nás i v zahraničí. A to i výstavy vín konvenčních, nejen těch přírodních.

A jak to tedy letos dopadlo?




Originální text v italštině naleznete tady.

Ve zkratce asi takto.
Analýza vín stála Vinnatur 15000 EUR.
Vína byla testována na 190 účinných látek, které jsou povoleny pro vinohradnictví.
Ze 140 vzorků jich bylo 132 bez jakýchkoliv pesticidů, 8 vzorků pak mělo rezidua pesticidů (a to byla většinou naměřena jen 1 látka v nadlimitním množství (vyšší než 0,01 mg/kg), ale i takto to bylo silně podprůměrné při porovnání s konvenční produkcí).
Pouze 3 vinařství budou muset opustit sdružení s možností návratu nejdříve v roce 2016, po nové analýze vín.

Výslednou analýzu našeho Ex opere operato 2011 naleznete zde.
 
Dal jsem na analýzu schválně toto víno, protože hrozny jsou z vinohradu, kde máme přímé a konvenčně hospodařící sousedy. Všechny ostatní vinohrady mají buď výrazně více řádků nebo bio certifikovaného souseda nebo nejlépe žádného souseda.
V případě vavřince na Nových městech máme 2 parcely (aktuálně už tedy 3), 3 řádky uplně nahoře s konvenčním sousedem pod námi a 4 řádky ve spodní části s konvenčním sousedem pod i nad.
Ve víně byla nalezena pouze 1 látka (ze 190ti měřených) a to v množství mezi 0 a 0,003 mg/kg (přičemž 0,003 mg/kg je množství, od kterého lze tuto látku spolehlivě měřit). Limit Vinnaturu je 0,01 mg/kg. Jedná se o pyrimethanil, což je účinná látka ve fungicidech. U nás jsou povoleny tyto přípravky a žádny z nich v našich vinohradech nepoužíváme, samozřejmě.
Čili naše Ex opere operato (a tím i Löwenherz) je oficálně bez pesticidů.

Toto měření jasně ukazuje, že má smysl hospodařit rozumně a bez chemie i tam, kde máte konvenční chemické sousedy proklatě blízko.





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu