Degustační sklo

Dobojováno jest!

Po dlouhém boji máme konečně připravenou sadu degustačního skla vinařství Dva duby.

Parametry při hledání byly jednoduché:
  • špičková kvalita
  • jednoduchý, ale precizní design
  • větší sklenice
  • české sklo

Jako problematický se ukázal právě poslední z parametrů. Nechci pít naše víno z německého, rakouského nebo slovenského skla. Vzhledem k dlouhé historii českého skla mně to přijde podobné, jako vozit americký pilsen do Plzně.



Současný stav českého sklářství je bohužel docela smutný, z pohledu kvalitního nápojového skla. Umělecká/design produkce je na tom výrazně lépe.

Crystalex, největší český výrobce skla, prošel konkurzním řízením. Některé jeho sklárny byly během konkurzu prodány (např. sklárna ve Vrbně pod Pradědem, kde byl provoz pro výrobu ručně vyráběného skla). Aktuálně se "to co z Crystalexu zbylo" pomalu rozjíždí, omezená výroba, silně omezený výrobní sortiment a minimální výroba na sklad. Kvalita, dle všeho, zůstala stále vynikající a to je dobrý základ. Crystalex dnes bohužel nenabízí ručně vyráběné nápojové sklo, což osobně považuji za velkou chybu i přes to, že Crystalex nikdy svoje sklo neuměl prodávat přes svoji nezpochybnitelnou a špičkovou kvalitu, vždycky šlo jen a pouze o cenu. Nechápu to, stačí si vedle sebe postavit strojového Riedla a strojový Crystalex, cena u Crystalexu v řádu násobku nižší, kvalita minimálně stejná. U ručně vyrobených sklenic je kvalita o řád vyšší než u zmíněného Riedla, bez debaty :).
Menší české sklárny nápojové sklo témeř nevyrábí, cíleně pak snad jen sklárny Květná. Jedná se většinou o "malované sklo" (k vínu silně nevhodné) nebo o designové kousky, kde je funkčnost a užitnost silně potlačena ve prospěch designu. Proč???

Výsledkem ročního! snažení jsou sklenice ze společné značky Crystalexu a Karlovarského porcelánu, Thun 1794.
Sklo navrhl Jiří Pelcl (www.pelcl.cz) a návrh je opravdu jednoduchý, precizní, vysoce funkční ... prostě dokonalý. Ve spojení s výrobní kvalitou Crystalexu pak vzniklo přesně to sklo na víno, které jsme hledali. Obvzláště ručně vyráběná řada Symphonie a dekantér Nocturno dokáží plně uspokojit i ty nejvyšší nároky. 
Bohužel toto sklo už není ve výrobě, dostal jsem se k úplně posledním kouskům řady Symphonie i dekantérů Nocturno. U Symphonie už byly k dispozici pouze sklenice na bílé víno, určená pro ryzlinky a na červené pak burgundské sklo.
Po mém nákupu zůstalo ve skladu Crystalexu posledních 140 ryzlinkovek a 24 burgundu, dnešní stav už je hádám nulový u obou položek. Dekantéry Nocturno jsem dostal z vyskladněné, ale zatím neodebrané cizí objednávky, musel sem je získat, prostě musel!
Nikdy bych nehádal, že sehnat špičkové české sklo na víno bude takovýto problém.    


Sklenice na víno, řada Harmony


White wine 340 ml, Red wine 425 ml, Bordeaux 620 ml, Burgundy 710 ml + OIV sklenice


White wine 340 ml, Red wine 425 ml, Bordeaux 620 ml, Burgundy 710 ml + sklenice na vodu


Sklenice na víno, řada Symphonia

Riesling 365 ml, Burgundy 800 ml + sklenice na vodu
Detail loga

Dekantéry Poem a Nocturno

Nocturno 1500 ml
Poem 1250 ml


 Závěrem bych chtěl ještě poděkovat trojici pánu ze skladu Crystalexu v Cvikově. Přece jen naložit do kombíku cca 400 sklenic a 30 dekantéru se ukázalo jako netriviální úloha. Zahráli jsme si 3D puzzle pro dospělé :-)
Víc krabic už se opravdu nevešlo.





Tolik k představení skla, které budete, v případě zájmu, potkávat na degustacích vína z vinařství Dva duby.

Budeme se těšit na setkání.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu