Jak to vypadá?

Po velmi pěkných a nadějných 14ti dnech už teď zase několik dnů prší ... a vypadá to, že deštivé počasí tu pár dní zůstane. Tohle není dobrá sezóna, témeř denně prší i tady v Dolních Kounicích a to je pro nás hodně nezvyklý jev. Prý je to na déšť a jeho "timing" nejhorší rok od roku 1965 (říkal pan Hluchý (Biocont), že říkal pan Petr Ackermann).
Léto skončilo. A musím řict, že celkem závidím vinařům z Bordeaux jejich pláč nad nejsušším rokem za posledních pár desítek let.



Již delší dobu zkoušíme ochutnávat hrozny různě po vinohradech ... i cizích a na jiných místech nez jen v Kounicích :)
Všude to zatím vypadá stejně. Nízká, místy až žádná úroda. U bílých hroznů extrémní senzorická nezajímavost, bobule je, témeř bez ohledu na odrůdu, jen nepříjemně kyselá voda. Skoro si až nechci z téhle startovní pozice představit výsledné víno. Červené hrozny mají, díky chladnému průběhu celého léta, velmi ovocnou aromatiku (často jahody), bohužel však v chuti postrádají jakýkoliv náznak těla. Cukry obecně až nepoužitelně nízké.

Z toho co jsem viděl si dovolím hádat, že zajímavé bílé terroirové víno ročníku 2010 bude velmi silná rarita. Dobře vybrané umělé kvasinky něco málo zamaskují, ale i v těchto vínech bude jasně vidět, že kde nic není, ani čert nebere.
Červené hrozny jsou letos ideální surovinou pro růžové víno, ta ovocná aromatika není špatná, růžové ma samo o sobě silné sklony k malolaktické fermentaci, čímž se trochu srovná i letošní silné zastoupení jablečných kyselin. Otázka je, zda se někomu letos podaří vyrobit dobré červené víno? Moc bych na to nevsadil a už vůbec bych nesázel na archivní potenciál ročníku 2010.

Příštích 14 dnů rozhodne, zda bude ročník 2010 špatný, hodně špatný nebo katastrofální.

U nás, ve vinařství Dva duby, začínáme vážně zvažovat společné růžove cuveé ze všech hroznů. Uvidíme po víkendu.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu