Jak dopadl ročník 2010? (addendum)

Ještě bych se trochu vrátil k předchozímu článku o ročníku 2010.



Jedna konkrétní poznámka obecně k ročníkům
V posledních týdnech mě trochu překvapil jeden zajímavý laický "blud" na téma ročníky a výsledná vína. Překvapil proto, že se ke mně dostal hned z několika různých stran, včetně jednoho MW (Master of Wine), kde bych to tedy opravdu nečekal.
"You can't make excuses for the world's richest vineyard" ("Pro nejbohatší vinohrady světa neplatí žádné výmluvy."), prohlásil onen MW.
Myšlenka, že sklizeň a její kvalita je jenom o penězích, o tom, že vinařství dostatečně investuje do postřiků, do zelených prací a do kvalitního třídění hroznů a bobulí je scestná. Když je špatný rok, tak se z některých hroznů (odrůda x místo x průběh počasí) kvalitní a terroirové víno prostě udělat nedá. I přesto, že jsou hrozny zdravé, z nich přírodní cestou dobré víno udělat nelze. Víno je přírodní produkt a proto u přírodního vína vždy platí, že příroda má první i poslední slovo ... a když řekne, že letos NE, tak to tak i bude. Samozřejmě spousta vinařství (hlavně velkých) je zvyklá zpracovávat nekvalitní hrozny (pro ně se surovina ve špatný a v dobrý rok nijak zásadněji stejně neliší :-)) ... koneckonců ono "víno" lze udělat i bez hroznů.
Čili pokud jsem v předchozím článku psal, že v letošním roce jde dobré víno udělat jen velmi vyjímečně, pak bylo myšleno víno, nikoliv "víno".

Jedna konkrétní poznámka obecně k ročníku 2010
Náš ročník 2010 lze poměrně dobře přirovnat k ročníku 2007 v Bordeaux. Koncem září už většina tamních vinařů mluvila o katastrofě, celé léto bylo bídné počasí, málo slunce, hodně vody (přesně totéž co letos u nás), poslední srpnový týden se ale ukázalo slunce, déšť zmizel a tohle počasí vydrželo i po celé září a říjen. I přesto je to nejhorší ročník Bordeaux za posledních 10 let.
Pro porovnání u nás bohužel po bídném srpnu následovalo bídné září a slunce se ukazálo na necelý týden až v půlce října. A to je bohužel málo.

A jedna konkrétní poznámka k 2010 ve vinařství Dva duby
Ač by se mohlo zdát, že mám všechny důvody být na letošní rok naštvaný:
-2x v jednom roce kroupy
-prázdniny bez léta
-září a říjen imitující spiše špatný listopad
-rok největších investic
-agilní krtek na trávníku za domem
...tak tomu tak není. To se prostě stává a ve finále je právě tento prvek nejistoty možná i důvod, proč tuhle práci dělám rád a proč je tato práce pro mě zároveň i zábavou.

Věřím, že se najde spousta vinařů, kteří budou tyto články o ročníku 2010 považovat za útok na jejich byznys. Že si myslí, že ročník se kvůli obchodnímu hledisku vždy jen chválí. Ale v tomto si dovolím nesouhlasit, "Potěmkinovy vesnice" budovat nemíním, nevidím pro to žádný rozumný důvod. Ve víně je pravda.
A proto ji v našich vínech vždy i najdete ... jiné víno náš sklep neopustí.

PS: mám rád chladnější ročníky, jako byl třeba 2007

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu