Jak dopadl ročník 2010?

Bídně

Původní plán na letošní rok říkal minimálně 10 000 lahví (jako strop vinařství vidíme cca 30 000 lahví ročně, ale o tom více někdy jindy).
Už v dubnu bylo bohužel jasno, že to takto nedopadne: 3/4 roku rozjednaný a téměř hotový nákup nových prostor vinařství klasicky selhal.



O zbytek radosti v tomto roce se pak postaral průběh počasí.
Srovnání roku 2009 a 2010 z dat ČHMÚ, stanice Kobylí
Tady to pro rok 2010 nevypadá nijak extrémně zle, nižší teploty v září, více srážek v srpnu a méně slunce v období červenec až září. Kritické bylo ale načasování, letos to vycházelo naprosto přesně, když vinohrad potřeboval sucho, tak pršelo, když potřeboval nižší či zrovna vyšší teplotu, tak to bylo přesně naopak. Když mělo foukat, tak nefoukalo.
Zazněla informace pana Hluchého (Biocont), že letošní rok byl nejhorším rokem od roku 1965 (dle Petra Ackermanna).
Tradiční výskyt peronospory a oidia byl letos hned několikrát znásoben sekvencí "hodně deště + teplo, bez slunce a bez větru". Na listech se dlouho držela vlhkost, neosušil je ani vítr, ani slunce a to je pro houbové choroby ideální příležitost.
Koncem července bylo jasno, že sklizeň bude nižší, než je v kraji zvykem. Nicméně pořád ještě byla šance na zachování kvality.
Koncem srpna bylo jasné, že pokud nebude celé září svítit slunce, tak že nebude ani kvalita.
A koncem září bylo jasné, že z toho nebude nic. Slunce letos prostě nepřišlo.

Ročník 2010 ve vínech:

-obecně (bíla i červená) vysoké kyseliny se silnou převahou kyseliny jablečné
-obecně cukry nižší, nicméně v použitelné podobě
-obecně silná senzorická nezajímavost moštů i prokvašených vín ("kyselá voda")
-bílá vína: v pitelné podobě snad jen ranější a aromatičtější odrůdy, u pozdních odrůd bych letos zlomil hůl bez boje, z těch prostě udělat slušné víno nepříliš násilným způsobem dle mého nelze.
-červená vína: pro mě je to překvapení, ale senzoricky se jeví výrazně lépe než bíla. U většiny zdravých moštů i vín se objevuje příjemná ovocitá a svěží primární aromatika. Bohužel v chuti nemají vína žádné tělo a bez odkyselení jsou vína na hranici pitelnosti.
-růžová vína: dle mého jediná možnost jak smysluplně a bez chemických zásahů zpracovat letošní červené hrozny.

Toto vše bohužel platí obecně pro celou Moravu ...a dle dalších zpráv i pro Slovensko, Rakousko a Maďarsko (možná s výjimkou jihu).

Ročník 2010 u nás:
vše se dá shrnout jednou větou, ze všech hroznů se POKUSÍME udělat pitelné víno, samozřejmě čistě přírodní cestou, bez umělých kvasinek, taninů, odkyselování či řízené jablečno-mléčné fermentace. Důraz na slovo "pokusíme", protože dobrý výsledek by byl v některých případech velkým překvapením. Bohužel.

Tradiční růžové cuvée Rose & Cross je aktuálně jediné víno, kde u nás vládne celkem optimismus. Letní růžové s vyšší kyselinkou a příjemnou aromatikou by se mělo podařit. Uvidíme, jak se dlouhé leženi na kvasnicích projeví na kyselinkovém komplexu a na těle vína.

Z červených letos pouze menší množství Frankovky, nicméně toto víno se na 75% vůbec do prodeje nedostane. Je to jen pokus, abychom se podívali, jak se s tím příroda popere. Zůstane co nejdéle na kvasnicích s opakovanou batonáží (kterou běžně po ukončeném kvašení neprovádíme).

Z bílých vín je jediným zástupcem veltlínské červené rané, na 90% se v prodeji, jako náš první ročník cuvée Prima nocta, neobjeví.

Toť vše. Růžové a 2 pokusné šarže jsou jediným výsledkem ročníku 2010 u nás.



Pokud máte svého oblíbeného vinaře, tak ho letos podpořte nákupem jeho starších vín. Bude Vaši podporu potřebovat.

A pokud Vám někdo bude tvrdit, že letošní ročník dal dobrá vína, tak buďte ve střehu a velmi, VELMI opatrní.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu